Szakmai gyakorlatos élményeim

Egy végzős közgazdász élményei a kötelező szakmai gyakorlatról

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A szakmai gyakorlat

2010.09.23. 10:05 szakmaigyak

Negyedéves ba-s közgazdász hallgató vagyok, és ugye ilyenkor kötelező végigcsinálni egy 12 hetes szakmai gyakorlatot, ha szeretnék diplomát is kapni. Az egésznek ilyen rendszerben sok értelme nincs, mivel egy évfolyamra az országban felvesznek több, mint 10000 közgazdászt, aztán elméletileg mindenkinek kötelező lenne 12 hétig dolgozni. Na ennyi szakmába vágó gyakorlati hely garantáltan nincs, végzetteknek is kurva nehéz munkát találni, diploma nélkül meg pláne. Egyébként nem lenne hülye ötlet, ha lenne bejáratott rendszere az egésznek.

A cégeknek tökre megéri szakmai gyakorlatost alkalmazni, mivel fizetni elég a minimálbér 15%-át hetente (sok helyen nem is fizetnek, szerintem ez mondjuk nem törvényes), ami ráadásul tudtommal adó- és járulékmentes is. A probléma az, hogy ezt a bolognai rendszerrel vezették be, ami köztudottam úgy ahogy van el lett baszva. Magyar Bálint egy szép reggel felébredt és úgy döntött, hogy akik jövőre felvételiznek azok bizony már osztott képzésre fognak jelentkezni. Azt persze nem gondolták át, hogy ilyen alapvető változást nem lehet 1 év alatt bevezetni. A vállalatok nagy része sajnos még nem látta meg a lehetőséget az egészben, akik meghirdetnek ilyen helyeket, azok közül is sokan nem építették még fel az egésznek rendszerét. Felveszik a szakmai gyakorlatost, hátha jó lesz valamire.

Ez a blog főleg arról fog szólni, hogy mit is csinálok a gyakorlat során, de lesz szó ismerőseim élményeiről, az egyetemről, meg fikázni fogom a felsőoktatási rendszert is. De az is lehet, hogy nem ez lesz, az egész hirtelen felindulásból indult, mert gecire unatkozom...

A bejegyzés trackback címe:

https://szakmaigyak.blog.hu/api/trackback/id/tr682317289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása